Goedkope aandelen
Home > Aandelen > Top 10 goedkope aandelen met potentie

Top 10 goedkope aandelen met potentie

Leestijd: 5 minuten

In dit artikel wordt gekeken naar aandelen die tegen een lage koers genoteerd staan en daarom nog veel groeipotentie hebben in de toekomst. Het gaat hierbij specifiek over de beurswaarde van het aandeel en dus niet de intrinsieke waarde.

In deze lijst staan niet dé goedkoopste aandelen. Er zijn namelijk nog goedkopere aandelen, maar die zijn doorgaans minder interessant, omdat het achterliggende bedrijf vaak niet goed is of de aandelen niet liquide genoeg zijn. Ook moeten we erbij vertellen dat goedkope aandelen, ook wel penny stocks, enorm risicovol zijn.

Dit artikel is zeker geen financieel advies en het is verstandig om zelf goed je eigen onderzoek te doen.

Aandeel 1: Snipp Interactive ($SPN)

Snipp Interactive biedt marketingdiensten aan voor bedrijven in verschillende landen. Klanten van Snipp zijn onder andere Starbucks en L’Oréal. Momenteel bedraagt de koers $0.18 met een totale beurswaarde van slechts $46 miljoen.

Het bedrijf zette in het laatste kwartaal van 2021 fantastische resultaten neer. Zo steeg de omzet met maar liefst 100% en de EBITDA zelfs ruim 300%. Dit maakt het dat Snipp zeker niet ontbreken in dit lijstje.

AandeelSnipp Interactive
Koers$0,18
Market cap46 miljoen

Aandeel 2: Exela Technologies ($XELA)

Exela Technologies automatiseert bedrijfsprocessen voor haar klanten. Denk hierbij aan interne processen in bijvoorbeeld boekhouding of human resources. Analisten verwachten voor Exela een gouden toekomst, maar de recente kwartaalresultaten vielen toch tegen.

Zo miste het bedrijf zijn omzetverwachtingen voor het derde kwartaal. Echter heeft Exela recent een samenwerking met Mastercard aangekondigd, waardoor wij van mening zijn dat er nog een hoop ruimte is om te groeien.

AandeelExela Technologies
Koers$0,36
Market cap158 miljoen

Aandeel 3: Eos Energy Enterprise ($EOSE)

Eos Energy is een bedrijf dat zich specialiseert in ‘battery storage solutions’. De technologie is vooral ontworpen om efficiënte elektriciteitsopslag aan te kunnen bieden. Momenteel handelt EOSO tegen een beurskoers van $4 dollar en een totale beurswaarde van $216 miljoen.

Opvallend is dat insiders, waaronder de CEO en CFO, de afgelopen tijd flink aandelen aan het inkopen zijn. Dit is een positief signaal en daarom verdient $EOSE een plekje in deze lijst.

AandeelEos Energy Enterprise
Koers$4
Market cap216 miljoen

Aandeel 4: Limelight Networks ($LLNW)

Limelight Network levert diensten met betrekking tot on-demand video en cloud security diensten. Deze sectoren groeiden de afgelopen jaren als kool en het is onwaarschijnlijk dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Tijdens het schrijven handelt het aandeel tegen $5.19 per aandeel. Dit is nipt boven de grens van $5, maar voor Limelight willen we toch graag een uitzondering maken.

Het aandeel is het afgelopen half jaar met maar liefst 120% gestegen en analisten hanteren een price target van $6 per aandeel (20% upside).

AandeelLimelight Networks
Koers$5.19
Market cap700 miljoen

Aandeel 5: Astra Space ($ASTR)

Een zeer riskante en speculatieve belegging. Dit bedrijf maakt immers nog helemaal geen omzet. Toch zal dit bedrijf waarschijnlijk veel lezers zal interesseren. Astra Space houdt zich namelijk bezig met satellietlanceringen. Het bedrijf heeft al verschillende contracten met NASA weten te verkrijgen, waarbij de waardes oplopen tot $300 miljoen.

Tijdens het schrijven is de prijs van één aandeel $ASTR $4.31 en het bedrijf heeft een beurswaarde van $1 miljard.

AandeelAstra Space
Koers$4.31
Market cap1 miljard

Aandeel 6: Pixelworks ($PXLW)

Pixelworks ontwikkelt software die wordt gebruikt voor de beeldschermen op telefoons. Een bekende klant van Pixelworks is de smartphone aanbieder OnePlus. Het afgelopen kwartaal versloeg Pixelworks de verwachtingen van analisten wat betreft omzet en winst. De omzet over het vierde kwartaal kwam uit op ruim $16 miljoen.

Op het moment van schrijven is de koers per aandeel $2.89 en de totale beurswaarde $156 miljoen. Analisten van Colliers hebben een price target vastgesteld van maar liefst $5!

AandeelPixelworks
Koers$2.89
Market cap156 miljoen

Aandeel 7: Inuvo ($INUV)

Inuvo biedt bedrijven een platform om hun doelgroep te herkennen en berichten te sturen voor elk product op verschillende apparaten. Hieronder valt onder andere display advertising. Bedrijven hebben hierdoor de mogelijkheid om specifiek voor hun doelgroep te adverteren, waardoor het een stuk rendabeler wordt.

Tijdens het schrijven handelt het aandeel tegen een totale beurswaarde van $57 miljoen, terwijl de omzet in kwartaal vier maar liefst $20 miljoen bedroeg – een stijging van 53%. Dit maakt Inuvo daarom als een potentieel interessante belegging.

AandeelInuvo
Koers$0,48
Market cap57 miljoen

Aandeel 8: Verb Technology ($VERB)

Verb Technology biedt SaaS (software as a service) oplossingen aan, gebaseerd op hun eigen videotechnologie. Het doel van VERB is het verbeteren van de manier waarop bedrijven klanten aantrekken en aan zich binden. Verb Technology biedt ook niet-digitale diensten aan, zoals ontwerp- en printdiensten en fulfillmentdiensten bestaande uit het creëren, verwerken en vervoeren van merchandise met een eigen merknaam.

De aandelenkoers van VERB bedraagt tijdens het schrijven $0.82.

AandeelVerb Technology
Koers$0.82
Market cap60 miljoen

Aandeel 9: IMAC Holdings ($IMAC)

IMAC Holdings verleent medische diensten, waaronder medische behandelingen, fysiotherapie en chiropractische manipulatie. Het bedrijfsmodel is bijzonder complex, maar de cijfers zien er uitstekend uit. Het bedrijf maakt steeds minder verlies en kan zelfs bijna winst gaan maken.

Het aandeel handelt op het moment van schrijven tegen een koers van $1.05, terwijl dit één jaar geleden nog $2.50 was. Voor beleggers ligt hier wellicht een mogelijkheid om te profiteren van deze volatiliteit.

AandeelIMAC Holdings
Koers$1.05
Market cap29 miljoen

Aandeel 10: Tekcapital PLC ($TEKCF)

Een buitengewoon interessant bedrijf: Tekcapital PLC. Tekcapital gebruikt de ideeën van studenten en zet deze om in echte producten. Samen met haar dochterondernemingen biedt het diverse diensten aan universiteiten en bedrijven in de VS en VK.

De koers van één aandeel Tekcapital bedraagt momenteel 31,50 GBX (€0.38). Opvallend is de netto winstmarge van maar liefst 90%. Ook de omzet doet het erg goed en steeg in Q2 2021 met maar liefst 400%. Dit bedrijf is dus zeker het bekijken waard!

AandeelTekcapital PLC
Koers31,50 GBX (€0,38)
Market cap46 miljoen

Waarom goedkope aandelen niet altijd de beste aandelen zijn

Binnen de wereld van beleggen is ‘goedkoop’ eigenlijk een brede term. Er is een duidelijk verschil tussen een lage koers en een lage waarde van een aandeel. Dit is simpel uit te leggen aan de hand van het volgende voorbeeld:

Bedrijf 1 heeft 1.000.000 uitstaande aandelen tegen €10 op de markt. Het bedrijf is dus €10.000.000 waard, echter is de koers van een aandeel €10.

Koers aandeel 1€10
Aantal uitstaande aandelen1.000.000 stuks
Bedrijfswaarde€10.000.000

Bedrijf 2 heeft 10.000 uitstaande aandelen tegen €1.000 op de markt. Bedrijf 2 is dus ook €10.000.000 waard, echter is de koers hier €1.000

Koers aandeel 2€1.000
Aantal uitstaande aandelen10.000 stuks
Bedrijfswaarde€10.000.000

Het verschil tussen deze bedrijven lijkt enorm: er zit €990 verschil in de koers. Echter zegt dit verschil helemaal niks, beide bedrijven zijn immers €10.000.000 waard. Deze 10 miljoen wordt ook wel de ‘market cap’, in het Nederlands de beurswaarde of de marktkapitalisatie genoemd. Dit is de totale waarde van een aandeel.

Conclusie: zijn goedkope aandelen het kopen waard?

Het is duidelijk dat goedkope aandelen niet per definitie beter zijn dan duurdere aandelen. Zo kost het aandeel Berkshire Hathaway van Warren Buffett meer dan 500.000 dollar. Teruggekeken naar het verleden was dit een van de beste beleggingen ooit. Berkshire Hathaway is waarschijnlijk een beter aandeel dan elk bovenstaand aandeel, terwijl de beurskoers enorm verschilt.

Om een aandeel op haar waarde te schatten is het belangrijk om naar de marktkapitalisatie te kijken in plaats van de beurskoers. Veel beleggers vergelijk de marktkapitalisatie met de waarde die zij het bedrijf zouden geven. Wanneer de berekende waarde onder de marktkapitalisatie ligt, wordt het aandeel overgewaardeerd genoemd. Een veel gebruikte berekening voor de waarderen van aandelen is de PE ratio.

Het antwoord op de conclusie is dus duidelijk: een goedkoop aandeel hoeft niet het beste aandeel te zijn. Voor het tegenovergestelde geldt dit ook. Het is belangrijk om een aandeel te waarderen met zorgvuldig onderzoek. De beurskoers zegt losstaand eigenlijk helemaal niks over de waarde van een bedrijf.

5/5 - (5 stemmen)
Andere interessante artikelen
Top beste dividendaandelen
Aandelen
Top 3 Beste Dividendaandelen

Veel beleggers zijn geïnteresseerd in dividendaandelen. Dat is begrijpelijk, want het dividend is vele malen hoger dan de rente die je nu ontvangt bij de

Lees meer »