Zelf beleggen of beheerd beleggen
Home > Beleggen > Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je besluit om te gaan beleggen, heb je een belangrijke keuze te maken: ga ik zelf beleggen of kies ik voor beheerd beleggen? In dit artikel gaan we in op wat beheerd beleggen precies is, we bespreken de voor- en nadelen van beide opties en behandelen uiteindelijk de vraag of zelf beleggen überhaupt wel verstandig is. Als je meer te weten wilt komen over de verschillen tussen zelf beleggen en beheerd beleggen, dan ben je hier op de juiste plek.

Wat is zelf beleggen? 

De term ‘zelf beleggen’ legt de betekenis eigenlijk al uit. Wanneer je besluit zelf te beleggen, dan betekent dit dat je via een eigen beleggingsrekening in financiële producten investeert. Dit wilt dan ook zeggen dat je zelf kiest wat voor aandelen, ETF’s of obligaties je aanschaft. Het is belangrijk dat je hierbij voldoende onderzoek doet alvorens je belegt in bepaalde effecten.

Een voorbeeld van een handelsplatform waar je zelf kunt beleggen is DEGIRO.

Wat is beheerd beleggen?

Beleggers kunnen daarnaast ook kiezen voor beheerd beleggen. Een beleggingsexpert zal dan jouw geld gaan beleggen. Deze optie wordt vaak aangeboden bij banken. Vaak heb je wel toegang tot je beleggingsrekening, maar geen inspraak in de beslissingen die worden gemaakt. In zekere zin besteed je het hele werk rondom beleggen uit aan een deskundige.

Een voorbeeld van een bank waar je beheerd kunt beleggen is Rabobank.

Zelf beleggen: voordelen en nadelen

Eén belangrijk voordeel van zelf beleggen, is dat je zelf de verantwoordelijkheid hebt over je beleggingen. Je hebt grip op je eigen portefeuille en geniet van de mogelijkheid om zelf beslissingen te maken rondom je aandelen.

Daarnaast is zelf beleggen een stuk goedkoper in vergelijking met beheerd beleggen. Zoals al gezegd, gaat beheerd beleggen vaak via banken die hier hoge kosten voor in rekening brengen. Wanneer je besluit om zelf te gaan beleggen, dan heb je de keuze uit talrijke brokers waarbij je tegen lage tarieven aandelen kan verhandelen.

Het grootste nadeel van zelf beleggen is dat er veel tijd en expertise voor benodigd zijn. Wanneer je zonder de vereiste kennis gaat beleggen, loop je een groot risico om fouten te maken en als gevolg daarvan geld te verliezen. Hetzelfde geldt voor tijd: wanneer je zonder onderzoek besluit te investeren in een financieel product is de kans aanzienlijk dat je geld gaat verliezen.

Beheerd beleggen: voordelen en nadelen

De voordelen van beheerd beleggen komen overeen met de nadelen van zelf beleggen. Wanneer je ervoor kiest het beleggingsproces uit te besteden, dan hoef je niet over de benodigde tijd en expertise te beschikken. Je neemt dan een beleggingsexpert in de arm en kunt er op vertrouwen dat deze persoon weet wat hij of zij doet.

Daarnaast beschikken aanbieders van beheerd beleggen vaak over tientallen beleggingsstrategieën, waardoor er altijd wel één tussen zit die aansluit bij jouw doelen en financiële situatie. Wanneer je zelf gaat beleggen, is het lastiger om hier rekening mee te houden door de complexiteit van sommige strategieën.

Verder is beheerd beleggen doorgaans minder risicovol dan zelf gaan beleggen. Dit heeft te maken met het feit dat beleggingsdeskundigen gewoonlijk beter in staat zijn om het risico en het potentiële rendement van financiële producten in te schatten. Op basis hiervan kunnen ze vanzelfsprekend verantwoordelijkere keuzes maken dan particuliere beleggers.

Ook beheerd beleggen kent nadelen. Het eerste nadeel is al benoemd in dit artikel. Beheerd beleggen is duurder dan zelf beleggen. Je betaalt immers kosten voor de ervaring en tijd die beleggingsexperts in jouw portefeuille steken. Vaak schommelen deze kosten tussen de 1 en 2 procent (van de portefeuillewaarde) per jaar.

Omdat er geld wordt verdiend op basis van de portefeuillewaarde is er vaak een minimumbedrag aan instapkosten van toepassing. Hiermee beschermen aanbieders van beheerd beleggen zichzelf tegen niet-rendabele klanten. Voor beleggers betekent dit dat het minimumbedrag om te starten met beleggen een stuk hoger ligt dan wanneer je ervoor kiest om dit zelf te gaan doen.

Download ons e-Book

Is zelf beleggen voor mij verstandig?

Deze vraag zal je uiteindelijk zelf moeten beantwoorden. Het is hierbij belangrijk om eerlijk naar jezelf te zijn en te ervaren of je je comfortabel genoeg voelt om zelf te gaan beleggen. Wanneer je een druk leven hebt en weinig kennis en interesse in beleggen toont, dan is het waarschijnlijk niet verstandig om zelf te gaan beleggen. Maar als beleggen jouw intrinsieke interesse heeft en je bereid bent de benodigde tijd en moeite er in te stoppen, dan kan zelf beleggen een lucratieve optie zijn. Ga voor jezelf de voor- en nadelen af en kijk welke mogelijkheid er het beste bij jouw persoonlijke situatie past. De keuze is aan jou!

5/5 - (3 stemmen)
Andere interessante artikelen
Beleggen in REITs
Beleggen
Beleggen in REITs

Beleggen in vastgoed is voor velen een aantrekkelijk idee. Vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en er zal altijd vraag blijven naar onroerend goed.

Lees meer »