Top 8 beste dividend etfs
Home > ETF's > Top 8 Beste Dividend ETF’s

Top 8 Beste Dividend ETF’s

Leestijd: 7 minuten

Een van de populairste manieren van beleggen is het zogenoemde ‘dividendbeleggen’. Dividendbeleggen is een beleggingsstrategie waarbij het dividend centraal staat. Beleggers die deze strategie hanteren, focussen zich doorgaans enkel op ondernemingen die dividend (een deel van de winst) uitkeren. Hierbij gaat het niet zozeer om de koerswinst die beleggers kunnen maken, maar voornamelijk om de cashflow die wordt genegeerd dankzij het dividend.

Dividendbeleggen kan in de praktijk toegepast worden door het kopen van Dividend ETF’s. Hierdoor kopen beleggers in één transactie als het ware een heel mandje vol dividendaandelen. Het voordeel hiervan is dat beleggers tegen relatief lage kosten een degelijke risicospreiding vergaren. Via een ETF wordt er immers direct in een uiteenlopend aantal aandelen belegt. Daarnaast is er minder tijd en kennis nodig om individuele aandelen onder de loep te kunnen nemen. Met een goede Dividend ETF kunnen beleggers er over het algemeen zeker van zijn dat er belegt word in betrouwbare bedrijven. Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor een Dividend ETF. Dan rest alleen nog de vraag: Welke dividend ETF is het meest geschikt? Dit artikel geeft een antwoord op deze vraag. Lees gauw verder!

1. VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders

TDIV is één van de populairste ETF’s onder dividendbeleggers. De ETF bestaat uit honderd bedrijven verspreid over de Verenigde Staten, Europa en Azië. De posities binnen de ETF worden geselecteerd op basis van het huidige dividendrendement en de groeipotentie van het dividend in de toekomst. Hierdoor is het dividend relatief veilig, omdat de geselecteerde bedrijven in de toekomst ook een betrouwbaar dividend kunnen uitkeren. Eén ander groot voordeel is het feit dat de VanEck ETF geen last heeft van een dividendlekkage. Hierdoor wordt het ontvangen dividend door VanEck ook daadwerkelijk volledig aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Tot slot maakt TDIV ook nog deel uit van DEGIRO’s kernselectie. Hierdoor kunnen DEGIRO-gebruikers eenmaal per maand handelen in deze ETF zonder dat daarvoor transactiekosten in rekening worden gebracht. Het dividendrendement van TDIV komt neer op 3,14% en de lopende kosten bedragen 0,38%. Beide percentages zijn relatief gezien vrij gemiddeld.

Naam ETF:VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders
Ticker:TDIV
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):3,14%
Aantal aandelen:100
Lopende kosten:0,38%
Dividendlekkage:Niet
Kernselectie DEGIRO:Wel

2. iShares STOXX Global Select Dividend 100

De ETF ISPA bestaat uit honderd wereldwijde ondernemingen die een hoog dividend uitkeren. De nadruk ligt eveneens voornamelijk op bedrijven uit Europa, Amerika en Azië die een bovengemiddeld dividendrendement uitbetalen. Beleggers kunnen bij ISPA op een dividendrendement van ruim 3,73% per jaar rekenen. De kosten bij deze ETF zijn echter ook relatief hoog. De lopende kosten bedragen namelijk maar liefst 0,46% per jaar. Ook heeft ISPA een dividendlekkage van maar liefst 0,40-0,50%. Dit zijn enkele redenen waarom deze ETF het de afgelopen jaren heeft afgelegd tegen de S&P 500. Toch hebben beleggers de afgelopen jaren genoten van relatief hoge rendementen.

ISPA genereert sinds haar oprichting in 2009 een gemiddeld jaarlijks rendement van ruim 10% per jaar (koerswinst + dividend). ISPA maakt bovendien ook deel uit van DEGIRO’s kernselectie. Voor beleggers die voornamelijk geïnteresseerd zijn in een ETF met een hoog dividendrendement kan ISPA een interessante belegging zijn.

Naam ETF:iShares STOXX Global Select Dividend 100
Ticker:ISPA
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):3,73%
Aantal aandelen:100
Lopende kosten:0,46%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Wel

3. SPDR S&P US Dividend Aristocrats

Zoals de naam al aangeeft focust de SPDR ETF zich uitsluitend op Amerikaanse dividend aristocraten. Dit klinkt complex, maar in de praktijk is het behoorlijk eenvoudig. Dividend aristocraten zijn bedrijven die hun dividend minimaal twintig jaar structureel achter elkaar verhoogd hebben. De officiële definitie stelt dat bedrijven het dividend een minimale periode van 25 jaar structureel moeten verhogen, maar de ETF gaat uit van een minimale periode van twintig jaar.

SPYD kent een gemiddeld dividendrendement van 2%. Verder brengt SPDR 0,35% aan lopende kosten in rekening. De ETF bestaat uit 119 aandelen en belegt enkel in Amerikaanse ondernemingen. Hierdoor is er praktisch gezien geen geografische spreiding. Een ander nadeel is het feit dat er bij SPYD sprake is van dividendlekkage: ongeveer 0,25-0,30% per jaar. Ten slotte zit SPYD in DEGIRO’s kernselectie. Dit geldt echter alleen voor de SPYD die verhandeld wordt op de Xetra (Duitsland) beurs.  

Naam ETF:SPDR S&P US Dividend Aristocrats
Ticker:SPYD
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):2%
Aantal aandelen:119
Lopende kosten:0,35%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Wel

4. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats

De SPYW ETF heeft veel weg van de vorige ETF. Er zijn echter een paar essentiële verschillen. Ten eerste focust SPYW zich op Europese landen, terwijl SPYD enkel belegt in Amerikaanse ondernemingen. Ten tweede kent de betekenis van dividend aristocraten in Europa een andere betekenis. In plaats van twintig jaar moeten bedrijven het dividend ‘slechts’ tien jaar verhogen of stabiel houden. Het dividendrendement van SPYW ligt bovendien een stuk hoger: gemiddeld 3,2% per jaar.

De jaarlijkse lopende kosten zijn echter wat lager. Voor SPYW geldt dat er jaarlijks 0,30% aan kosten worden verrekent. Voor SPYD geldt dat er 0,35% in rekening wordt gebracht. Een klein verschil dat toch grote impact op het totale rendement kan hebben. Ook bij deze ETF is er sprake van een dividendlekkage. Deze is echter wel wat lager dan de dividendlekkage van SPYD. Gemiddeld komt de dividendlekkage neer op 0,15-0,20%. Verder maakt SPYW eveneens deel uit van DEGIRO’s kernselectie indien deze gekocht wordt op de Xetra beurs.

Naam ETF:SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats
Ticker:SPYW
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):3,2%
Aantal aandelen:40
Lopende kosten:0,30%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Wel

5. Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield

De Vanguard High Dividend Yield ETF onderscheidt zich vooral op het gebied van spreiding. De ETF telt maar liefst 1775 verschillende aandelen. Ruim 40% hiervan bestaat uit Amerikaanse aandelen. Europa is goed voor grofweg 30% en Azië voor zo’n 20%. Verder focust VHYL zich eveneens op bedrijven die een bovengemiddeld dividend uitkeren. De grootste posities in de ETF bestaan uit bekende namen als Johnson & Johnson, Procter & Gamble en Nestle. Belangrijk om te vermelden is het feit dat VHYL vastgoedbeleggingen (zoals REIT’s) uitsluit.

Het gemiddelde dividendrendement van deze ETF bedraagt 2,84% per jaar. De lopende kosten komen uit op 0,29%, wat relatief laag is. Wel is er bij deze ETF eveneens sprake van een dividendlekkage. Deze lekkage is in vergelijking met andere ETF’s vrij fors: ongeveer 0,40% per jaar. VHYL maakt daarentegen wel deel uit van de kernselectie van DEGIRO. Voor de conservatieve belegger die veel waarde hecht aan spreiding is VHYL bij uitstek een van de meest geschikte ETF’s.

Naam ETF:Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield
Ticker:VHYL
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):2,84%
Aantal aandelen:1775
Lopende kosten:0,29%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Wel

6. iShares Emerging Markets Dividend

Waar de vorige ETF tot een vrij risicomijdende belegging hoort, is de iShares Emerging Markets Dividend een vrij risicovolle ETF. Deze ETF belegt namelijk, zoals de naam al aangeeft, in landen met een opkomende economie. In totaal investeert de ETF in 113 verschillende bedrijven. Deze zijn verspreid over China (25%), Brazilië (25%), Taiwan (8%), Maleisië (7%) en nog een aantal andere opkomende landen.

Beleggen in opkomende landen is risicovol: de wet- en regelgeving in opkomende landen is vaak minder streng en veel transparantie is er vaak niet. Dit vergroot de kans op fraude significant. Ook hebben opkomende landen veelal geen trackrecord van een sterke, stabiele economie. Toch kan een Emerging Markets ETF een goede toevoeging zijn aan een beleggingsportefeuille. Het biedt geografische spreiding en blootstelling aan landen die de meeste ETF’s niet of maar matig kunnen aanbieden. Daarnaast profiteren beleggers van de enorme economische groei die veel opkomende landen meemaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan China of Taiwan. Via een ETF kunnen beleggers hier profijt uit halen.

Het gemiddelde dividendrendement van SEDY komt neer op ruim 5,7%. De kosten zijn echter wel bovenmatig hoog. De lopende kosten bedragen maar liefst 0,65%. Bovendien maakt de ETF géén deel uit van DEGIRO’s kernselectie. De ETF is daarentegen wel gratis te verhandelen via de broker Trading212.

Naam ETF:iShares Emerging Markets Dividend
Ticker:SEDY
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):5,7%
Aantal aandelen:113
Lopende kosten:0,65%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Niet

7. iShares MSCI USA Quality Dividends Ucits ETF

Deze ETF blinkt uit in haar focus op milieu en maatschappij (ESG). Zo worden bedrijven in industrieën als kernwapens, tabak, olie en vuurwapens zonder uitzondering geweerd uit de ETF. Verder selecteert de ETF bedrijven op basis van de duurzame impact die ze hebben. Het dividendrendement is gemiddeld 2,38% per jaar, wat relatief laag is. Hierbij moet wel gezegd worden dat de bedrijven binnen de ETF echte dividendgroeiers zijn. Grote posities zoals Microsoft, Home Depot en Texas Instruments laten hun dividend jaarlijks met ruim 10% groeien. Hierdoor kan het dividendrendement op lange termijn enorm oplopen.

Een potentieel nadeel bestaat uit het gegeven dat er uitsluitend in Amerikaanse bedrijven wordt belegd. Hierdoor is er een gebrek aan geografische spreiding. Hier kan echter wel een kanttekening bij worden geschetst. Veel van de bedrijven binnen de ETF opereren namelijk ook buiten de VS. Denk hierbij aan Johnson & Johnson (5%), Procter & Gamble (4%) en Coca-Cola (3%). Omdat deze bedrijven inkomsten over de hele wereld ontvangen, is er toch wel degelijk sprake van indirecte geografische spreiding. Een ander minpunt is het feit dat de ETF in Ierland is gevestigd en er dus sprake is van een dividendlekkage. Tevens is QDVD géén onderdeel van DEGIRO’s kernselectie.

Naam ETF:iShares MSCI USA Quality Dividends
Ticker:QDVD
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):2,38%
Aantal aandelen:156
Lopende kosten:0,35%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Niet

8. Xtrackers Euro STOXX Quality Dividend

Last but not least, wederom een ETF met een focus op Europese dividendaandelen. Er bestaan echter een paar belangrijke verschillen, waardoor beide ETF’s in dit artikel noemenswaardig zijn. Allereerst kent DXSA meer spreiding dan SPYW. DXSA belegt namelijk in 52 individuele aandelen, terwijl SPYW blootstelling heeft aan 40 ondernemingen. Voor een conservatieve belegger is dit voordelig.

Het dividend rendement ligt gemiddeld op zo’n 3,32%. Dit is een ietwat hoger percentage dan SPYW uitkeert, namelijk 3,2%. De lopende kosten komen uit op 0,30% per jaar, wat identiek is aan SPYW. De ETF DXSA is voornamelijk geconcentreerd in Duitsland (35%), Frankrijk (22%) en Italië (21%). De grootste posities bestaan uit Deutsche Telekom, Danone, Orange en Ahold Delhaize. Stuk voor stuk stabiele bedrijven met een betrouwbaar dividend. Nadelen aan DXSA bestaan uit het feit dat er helaas sprake is van dividendlekkage en de ETF geen deel uitmaakt van DEGIRO’s kernselectie.

Naam ETF:Xtrackers Euro STOXX Quality Dividend
Ticker:DXSA
Gemiddeld dividendrendement (afgelopen vijf jaar):3,32%
Aantal aandelen:52
Lopende kosten:0,30%
Dividendlekkage:Wel
Kernselectie DEGIRO:Niet

Samenvatting: Beste dividend ETF’s

Tot slot zijn hier alle dividend ETF’s in een handig overzicht verwerkt waarin alle belangrijke kenmerken van de ETF’s worden weergegeven.

ETFTickerDividendAantal AandelenLopende KostenDividendlekkageKernselectie DEGIRO
1TDIV3,14%1000,38%NietWel
2ISPA3,73%1000,46%WelWel
3SPYD2,00%1190,35%WelWel
4SPYW3,20%400,30%WelWel
5VHYL2,84%17750,29%WelWel
6SEDY5,70%1130,65%WelNiet
7QDVD2,38%1560,35%WelNiet
8DXSA3,32%520,30%WelNiet

Welke ETF nou daadwerkelijk het beste is, hangt af van veel persoonlijke factoren. Denk hierbij aan zaken als spreiding, rendement en focus van de ETF (hoogdividend of groeidividend). Voor DEGIRO-gebruikers is het ook van belang om te kijken naar ETF’s die deel uitmaken van de kernselectie. Op deze manier kan er flink worden bespaart op transactiekosten.

Als allerlaatste spelen de lopende kosten en dividendlekkage een rol. De enige ETF zonder dividendlekkage is TDIV. Verder kent alleen SEDY uitzonderlijk hoge kosten. Deze ETF is echter wel uniek in haar focus. Het is aan jou om te bepalen welke ETF de beste Dividend ETF is.

5/5 - (4 stemmen)
Andere interessante artikelen