Peaks review beleggen met je wisselgeld
Home > Review > Peaks review 2022: kosten en ervaring

Peaks review 2022: kosten en ervaring

Leestijd: 5 minuten

De afgelopen jaren is beleggen een hot topic. Dit heeft ertoe geleid dat er tientallen nieuwe beleggingsplatformen en beleggingsmogelijkheden zijn ontstaan. Eén van die platformen is Peaks. Peaks is opgericht in 2016 en heeft inmiddels al meer dan 550.000 gebruikers, waarmee het zeker in het rijtje van populaire beleggingsplatformen thuishoort.

In dit artikel behandelen we het rendement en de kosten van Peaks. Tot slot deel ik mijn eigen mening en ervaring. Is Peaks iets voor jou? Lees dan gauw deze Peaks review.

Wat is Peaks beleggen?

Peaks is een beleggingsplatform dat beleggers in staat stelt om met zeer kleine bedragen te beleggen. Het unieke aan Peaks is dat de beleggingsapp gebouwd is om automatisch je wisselgeld te beleggen. Dit klinkt een beetje gek, maar het is in werkelijkheid heel eenvoudig. Door Peaks te koppelen aan je bankrekening krijgt Peaks inzicht in je transacties.

Peaks kan dan op basis hiervan je geld gaan beleggen. Wanneer je bijvoorbeeld een broodje koopt voor €2,40, dan belegt Peaks automatisch €0,60. Dit doet het vervolgens voor elke betaling die je met je pinpas maakt. Het bedrag wordt altijd afgerond naar hele euro’s. Naast het beleggen met wisselgeld zijn er nog twee andere mogelijkheden: zelf periodiek geld inleggen en eenmalig een bedrag inleggen. De keuze hierin is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren.

Rendement Peaks

Wanneer je begint met beleggen via Peaks moet je de keuze maken tussen vier portfolio’s. Elk portfolio heeft een andere verhouding wat betreft de mix tussen aandelen en obligaties. Hierdoor is er ook een onderscheid te maken in het risico en het te verwachten rendement. De vier portfolio’s zijn de volgende: mild, pittig, scherp en heet.

Peaks portfolio 1: Mild

De optie Mild is voor de beleggers die liever geen risico’s willen nemen. Omdat deze portefeuille voor 70% bestaat uit obligaties is de volatiliteit (bewegelijkheid) erg laag. Het rendement ligt hierdoor vanzelfsprekend ook erg laag. Deze portefeuille is voornamelijk bedoeld voor beleggers die de optie willen om hun geld snel weer in cash te kunnen omzetten. Volgens Peaks kunnen beleggers in de portefeuille Mild zo’n 3,2% rendement per jaar verwachten. 

Peaks portfolio 2: Pittig

Deze portfolio belegt het geld voor 50% in obligaties en de overige 50% in aandelen. Deze portefeuille is geschikt voor beleggers die met een lange termijn horizon investeren, maar toch niet al te veel risico en volatiliteit willen meemaken. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je bijna met pensioen gaat en daarom geen grote schommelingen in de waarde van je portefeuille kan gebruiken. Ook voor beginnende beleggers die weinig ervaring hebben met volatiele markten of hun emoties niet onder controle kunnen houden, is deze portefeuille een interessante optie om te overwegen. Het streefrendement van het portfolio Pittig is 4,3% per jaar.

Peaks portfolio 3: Scherp

In de portefeuille Scherp ligt de nadruk vooral op aandelen. Het portfolio bestaat voor 70% uit aandelen en voor 30% uit obligaties. Het risico en de volatiliteit ligt daarom ook hoger dan bij de vorige twee portefeuilles. Deze portefeuille is geschikt voor de meeste (jong)volwassenen die genoeg tijd hebben om eventuele verliezen in de toekomst te compenseren en daardoor ook meer risico kunnen nemen. Beleggers kunnen rekenen op een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,4%.

Peaks portfolio 4: Heet

Dit is de meest risicovolle optie die Peaks aanbiedt. Dit portfolio is namelijk enorm geconcentreerd in aandelen. Maar liefst 90% wordt in aandelen belegd, de overige 10% in obligaties. De volatiliteit in deze portefeuille is daarom ook hoog evenals het te verwachten rendement. Deze optie is voornamelijk geschikt voor jongvolwassenen of jongeren, die hun geld gemakkelijk opzij kunnen zetten en er niet snel aan hoeven te komen. Peaks verwacht een rendement van gemiddeld 6,5% per jaar.

Kosten Peaks

De kosten van Peaks zijn afhankelijk van het pakket dat je kiest. Er zijn drie pakketten beschikbaar, waarbij onderscheid wordt gemaakt met het aantal rekeningen dat je kunt openen. Het goedkoopste pakket biedt één rekening aan. Je kan hier dus ook slecht in één portfolio beleggen. De kosten van dit pakket bedragen €0,99 per maand + 0,5% per jaar.

Het tweede pakket biedt de mogelijkheid om drie rekeningen te openen. De kosten hiervan zijn €1,99 per maand + 0,5% per jaar. Ook is het hierbij mogelijk om een van deze rekeningen op naam van je kind te zetten.

Het derde pakket geeft je toegang tot wel vijf rekeningen. De kosten hiervan zijn €4,99 per maand, maar de variabele kosten zijn 0,3% in plaats van 0,5%. Deze optie is daarom voornamelijk interessant voor beleggers die al met relatief grote bedragen beleggen. Ook in dit pakket is het mogelijk om rekeningen op naam van je kind te zetten.

Spreadkosten Peaks

Andere kosten die beleggers betalen bij Peaks zijn de zogenoemde spreadkosten. Dit zijn kosten die ontstaan bij het doen van transacties. Spread is het verschil tussen de prijs waartegen een beurshandelaar bereid is te kopen en verkopen. Bij Peaks liggen deze kosten op ongeveer 0,03-0,05% per transactie. Dit klinkt misschien verwaarloosbaar, maar wanneer je regelmatig geld stort of opneemt, dan kan dit een flinke hap uit je rendement nemen dankzij het rente-op-rente effect.

Fondskosten Peaks

En er zijn nog meer kosten. Peaks brengt ook fondskosten in rekening. Dit zijn kosten die de aandelen- en obligatiefondsen rekenen. Peaks schuift deze gewoon door naar haar beleggers. De fondskosten bedragen ongeveer 0,15-0,23% per jaar.

OnderwerpKosten
Kosten van Peaks€0,99 per maand + 0,5% jaar
Indexkosten0,15% – 0,23% per jaar
Transactiekosten0,02% – 0,03% per jaar
Kosten Peaks

Wat zijn de voor- en nadelen van Peaks?

Peaks kent verschillende voordelen. Allereerst is de app heel gebruikersvriendelijk en daarom zeer geschikt voor beginnende beleggers. Via Peaks beleg je eigenlijk niet zelf, maar wordt dit voor je gedaan via beleggingsfondsen. Hierdoor heb je ook weinig kennis nodig omtrent het selecteren van aandelen. Dit bespaart je ook meteen een hoop tijd, omdat je compleet passief aan het beleggen bent. Voor beginners is Peaks dus een mogelijke interessante optie, omdat het beleggen compleet uitbesteed wordt.

Een ander voordeel is de enorme spreiding die Peaks biedt aan beleggers. Door deze spreiding neemt het risico af, waardoor het extra interessant wordt voor risicomijdende beleggers. De fondsen waarin Peaks belegt zijn vaak indexfondsen. Er zijn vier aandelenfondsen bij Peaks:

  • UBS ETF (LU) MSCI USA Socially Responsible UCITS ETF
  • iShares MSCI Europe SRI UCITS ETF
  • UBS ETF (LU) MSCI Pacific Socially Responsible UCITS ETF
  • iShares MSCI EM SRI UCITS ETF

Via deze fondsen beleg je dus in een enorm aantal bedrijven verspreid over de hele wereld. Verder beschikt Peaks nog over twee obligatiefondsen:

  • iShares Core € Govt Bond UCITS ETF
  • Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF

De grootste nadelen van Peaks zijn naar mijn mening de hoge kosten en het lage rendement. Bij drie van de vier portfolio’s kunnen beleggers geen gemiddeld rendement van boven de 6% verwachten. Daarentegen worden er wel enorme kosten in rekening gebracht. Wanneer je ruim 0,5% betaald voor een rendement van 4%, dan kom je vaak van een koude kermis thuis.

Vergeleken met een passieve All-World ETF wordt het al helemaal een drama. De All-World Index genereert sinds 1999 een rendement van gemiddeld 6,8% per jaar, hoger dan elk profiel bij Peaks. En in vergelijking met Peaks zijn de kosten ruim twee keer zo laag. De kosten van VWRL zijn bijvoorbeeld slechts 0,22%.

Mijn mening over Peaks

Persoonlijk ben ik daarom ook geen fan van Peaks. De nadelen wegen amper op tegen de voordelen. De absurd hoge kosten die Peaks in rekening brengt, zijn het niet waard in vergelijking met het verwachte rendement. Verder zijn er een hoop aantrekkelijkere beleggingsmogelijkheden dan Peaks. Zo kun je ETF’s aanschaffen met dezelfde spreiding die Peaks aanbiedt, maar dan tegen veel lagere kosten – bijvoorbeeld VWRL. Zelf zou ik daarom niet snel via Peaks gaan beleggen.

Toch beginnen met beleggen bij Peaks? Via deze link kun je een account aanmaken bij de officiële site van Peaks.

5/5 - (3 stemmen)
Andere interessante artikelen