Beleggen zonder risico
Home > Beleggen > Beleggen zonder risico: kan dat?

Beleggen zonder risico: kan dat?

Leestijd: 4 minuten

Beleggen zonder risico klinkt voor veel beleggers als een ware droom. Helaas zullen we je snel uit deze droom moeten helpen: beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Maar niet getreurd, in dit artikel bekijken we een aantal beleggingsmogelijkheden die relatief weinig risico met zich meebrengen, maar toch een degelijk rendement kunnen opleveren. Tot slot bieden we je een aantal tips aan waarmee je het risico van je beleggingen flink kan beperken.

Onthoud wel: hoe veilig je ook belegt, je loopt altijd een bepaald risico. Wees je dus goed bewust van het risico dat je loopt afhankelijk van je beleggingen. Laten we eens een kijkje nemen in een aantal risicoaverse beleggingen.

Beleggen zonder risico: staatsobligaties

Wanneer je belegt in staatsobligaties, dan leen je eigenlijk geld uit aan een overheid. Een staat heeft dus de verplichting om jou terug te betalen inclusief rente. Als je belegt in staatsobligaties van een land met een betrouwbare economie, dan ligt het risico erg laag. Om je inleg te verliezen, zou de staat failliet moeten gaan. Die kans is erg onwaarschijnlijk.

In de wereld van vandaag brengen veilige staatsobligaties helaas maar weinig rendement op. Een van de betrouwbaarste staatsobligaties, de Amerikaanse 10-year Treasury Bonds, leveren momenteel een jaarlijks rendement op van 1.93%. Met de huidige inflatie lijkt het dus niet erg interessant. Toch levert dit nog altijd meer op dan de rente op een spaarrekening. Beleggen in staatsobligaties is mogelijk aan de hand van diverse online brokers, waaronder DEGIRO.

Beleggen zonder risico: spaardeposito

Over spaarrekeningen gesproken: sparen kan toch wel wat opleveren. De voorwaarde hiervoor is wel dat je je tegoeden voor een vaste looptijd moet vergrendelen. Bij de online bank Bigbank kun je een rente van 1.5% per jaar verwachten, zonder hierbij veel risico te lopen.

Dankzij het depositogarantiestelsel worden jouw tegoeden (tot €100.000) gedekt volgens de EU-richtlijnen. Dit betekent dat, mocht Bigbank failliet gaan, je tegoeden onder €100.000 netjes teruggestort krijgt. Het risico is daarmee nihil. Het rendement is niet veel, maar ten opzichte van het risico kan het wel als aantrekkelijk worden beschouwd. Het is tenslotte alsnog een stuk meer dan de meeste spaarrekeningen aanbieden.

Beleggen zonder risico: aflossen van schulden

In ons inzien is dit de meest risicoloze en aantrekkelijkste investering die je kunt doen: het aflossen van je schulden. Door het aflossen van je schulden ben je er zeker van wat voor ‘rendement’ je behaald. Het rendement is eigenlijk de rente die je betaald. Wanneer je een schuld met een rente van 5% open hebt staan, kun je je cash tegen 5% rendement aan het werk zetten door deze schuld af te lossen.

Verder is het verstandig om zo snel mogelijk schulden (in het bijzonder consumptieve schulden) af te lossen. Dit omdat het rente-op-rente effect de rente over tijd alleen maar hoger zal maken. Albert Einstein zei daar ooit het volgende over: Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it. He who doesn’t pays it. Zorg dus goed voor je persoonlijke financiën en denk erover na om je schulden af te lossen.

Beleggen zonder risico: beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een soort ETF. Echter is een beleggingsfonds niet beursgenoteerd en een ETF wel. Wanneer je in een beleggingsfonds investeert, dan wordt je geld beheerd door een fondsmanager. Deze persoon besluit in welke financiële producten jouw geld wordt belegd. Het grote voordeel hiervan is dat je je geld laat beleggen door experts die dag in dag uit bezig zijn met de aandelenmarkten.

Wanneer je niet al te veel risico wilt lopen, dan is het verstandig om te kiezen voor een defensief beleggingsfonds. Dit houdt in dat de tegoeden voornamelijk worden belegd in risicomijdende beleggingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld obligaties of sterke, volwassen bedrijven. Het gemiddelde jaarlijkse rendement van een defensief beleggingsfonds ligt een stuk hoger dan de eerder besproken beleggingsmogelijkheden. Beleggers kunnen ongeveer 4-6% per jaar verwachten.

In Nederland heb je wat betreft beleggingsfondsen veel keuze. Grote spelers hierin zijn bijvoorbeeld Robeco, Rabobank en Binck Bank. Bekijk alvorens het investeren in een beleggingsfonds altijd goed naar het behaalde rendement en de beleggingsstrategie van de fondsmanager. Zo voorkom je dat je uiteindelijk in een slecht beleggingsfonds aan het investeren bent.

Hoe verminder je het risico van je beleggingen?

Tot slot willen we je nog een aantal praktische tips meegeven om het risico van je beleggingen te beperken.

1. Beleg voor de lange termijn

Beleggen met een lange termijn horizon is een stuk minder risicovol dan het handelen op korte termijn. Over een periode van tien jaar is het maar enkele keren voorgekomen dat je als belegger geen winst zou behalen wanneer je in een index zou beleggen. Markten tenderen op lange termijn altijd opwaarts. Maak hier dus gebruik van.

2. Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Zoals al gezegd, gaat beleggen altijd gepaard met risico’s. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Het is daarom belangrijk om uitsluitend te beleggen met geld dat je kunt missen. Zo zorg je ervoor dat je niet in financiële problemen terechtkomt, wanneer de markten omlaaggaan. Maar hoeveel geld kun je nou daadwerkelijk missen? Het NIBUD heeft daar een handige bufferberekenaar voor. Beleggen met geld dat je kunt missen beperkt niet per definitie de risico’s van je beleggingen, maar het doet wel een stuk minder pijn wanneer je te maken krijgt met tegenvallende beleggingsresultaten.

3. Maak gebruik van diversificatie

Door je beleggingen voldoende te spreiden, verklein je de risico’s. Wanneer één belegging het immers slecht doet, zal dit een minimale impact hebben wanneer je andere beleggingen hebt die het wel goed doen. Wanneer je slechts een aantal aandelen in portefeuille hebt, is de impact van een misser immens groot. Door te spreiden optimaliseer je overigens de risk/reward-verhouding. Oftewel, je genereert een zo hoog mogelijk rendement met een beperkt risico.

5/5 - (2 stemmen)
Andere interessante artikelen
Beleggen in REITs
Beleggen
Beleggen in REITs

Beleggen in vastgoed is voor velen een aantrekkelijk idee. Vastgoedprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en er zal altijd vraag blijven naar onroerend goed.

Lees meer »