DEGIRO kernselectie
Home > Brokers > DEGIRO kernselectie 2022: alles wat jij moet weten

DEGIRO kernselectie 2022: alles wat jij moet weten

Leestijd: 4 minuten

DEGIRO kernselectie is een lijst met ETF’s die onder bepaalde voorwaarden gratis zijn aan te schaffen. De kernselectie van DEGIRO biedt enorme voordelen voor mensen die DEGIRO als broker gebruiken. Er zitten namelijk meerdere interessante ETF’s in de kernselectie die aan te schaffen zijn zonder transactiekosten. Dit vermindert de kosten en laat het rendement toenemen.

Wat zit er in de kernselectie van DEGIRO?

In de kernselectie zitten trackers, ook wel ETF’s of indexfondsen genoemd. Wij noemen het ETF’s omdat dit de meest gebruikte term is. Deze ETF’s zijn één keer in de maand gratis. Gratis betekent natuurlijk niet dat de ETF zelf gratis is, maar dat deze zonder transactiekosten aangeschaft kan worden.

De ETF’s in de kernselectie zijn onder andere van Amundi, Comstage, ETFS, iShares, Lyxor, Think, VanGuard en meer. Dit zijn misschien onbekende namen, maar dit zijn vermogensbeheerders. Zij zorgen ervoor dat jij met één ETF een heel pakket aan aandelen kunt kopen. Deze vermogensbeheerders hebben allemaal soorten ETF’s zoals ETF’s die de S&P500 (de 500 grootste bedrijven van Amerika) volgen.

Gratis beleggen: in welke geval betaal ik GEEN kosten?

Voor alle ETF’s in DEGIRO kernselectie betaal je geen transactiekosten. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het. Hier zitten alleen wat kleine voorwaarden aan.

Als eerst geldt de kernselectie maar één keer per maand. Je kunt dus één keer per maand ETF’s uit DEGIRO kernselectie kopen. Het is niet zo dat dit om de 30/31 dagen is, maar gewoon als een nieuwe maand begint. Koop je dus op 31 januari, dan kun je op 1 februari alweer opnieuw gratis kopen. Vervolgens weer op 1 maart.

Ten tweede geldt het kosteloos aanschaffen alleen op de desbetreffende beurzen uit de kernselectie. Dit zijn de Euronext Paris, Bolsa de Madrid, Xetra, Borsa Italiana, London Stock Exchange en de Euronext Amsterdam. Goed nieuws voor Nederlandse beleggers: deze zijn allemaal in de euro valuta.

Als laatste kun je ook twee keer per maand een ETF kopen bij een aankoopwaarde van €1000+. Dit geldt ook voor het verkopen van een ETF.

MaandTransactieOpdrachtWaardeKosten
Januari1Koop€750Nee
Januari2Koop€1000Nee
Januari3Koop€750Ja
Januari4Koop€1000Ja
Uitleg DEGIRO kernselectie
Beginnen met beleggen bij DEGIRO?

In de bovenstaande tabel staan de voorwaarden uitgelegd. Ben je niet zeker of je aan deze voorwaarden voldoet met jouw gekozen ETF? Je kunt het heel simpel testen. Klik op ‘kopen’ bij een ETF en vul in dat je deze voor €1 wilt aanschaffen. De ETF wordt namelijk toch niet gekocht bij zo’n laag bedrag, daarnaast vind er pas een transactie plaats na de bevestiging. Ook kun je de DEGIRO Kernselectie Voorwaarden raadplegen.

In deze afbeelding zie je WEL kosten.

Hierboven zie je wel kosten, dit komt omdat ik deze maand de VWRL ETF al heb gekocht.

In deze afbeelding zie je GEEN kosten.

Hierboven zie je geen kosten. Dat komt omdat ik deze ETF deze maand nog niet heb gekocht.

Welke ETF’s uit DEGIRO kernselectie zijn interessant?

Welke ETF’s bij DEGIRO interessant zijn kun je natuurlijk zelf bepalen. Je kunt zoals gezegd beleggen in bijvoorbeeld de S&P500. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld te beleggen in goud/zilver, olie of ontwikkelingslanden.

Zelf vind ik beleggen in de hele wereld interessant. De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met ticker ‘VWRL’ en ISIN ‘IE00B3RBWM25’ is erg populair geworden in 2022 en waarschijnlijk zal dat in de toekomst ook nog zo blijven. Deze ETF is in de euro valuta en zit in de kernselectie op de Euronext Amsterdam.

VWRL is een All World ETF. Deze zit verspreid in 3.600+ aandelen door de hele wereld. Met één transactie (die gratis is door de kernselectie) koop je eigenlijk de gehele wereldeconomie. Het gemiddelde rendement van VWRL ligt rond de 7%/8% per jaar. Dit is een geschikte ETF voor passieve beleggers die met zo min mogelijk risico, zo veel mogelijk rendement wil halen. Voor meer informatie zou ik de VWRL blog aanraden.

Wat bespaar ik met DEGIRO kernselectie?

Met het verminderen van kosten bespaar je. Ook neemt je rendement toe. Op de meeste beurzen in Europa komen hier €2 tot €4 transactiekosten bij kijken. Voor Amerika is dit €0,50. Nemen we hiervan een gemiddelde, dan zal dat rond de €2,50 liggen.

Stel: je wilt elke maand maximaal €100 beleggen in ETF’s. Buiten de kernselectie zou dit dus €2,50 per transactie kosten. Dit is al 2,5% (€2,50 op €100) van je aankoopwaarde. Op een gemiddeld rendement van 7% is dit enorm. Mét deze kosten zou je na 40 jaar op €249.923,20 als eindbedrag komen, zónder de kosten op €256.331,48. Die €2,50 scheelt je dus op lange termijn meer dan €6.400.

[oktober 2022 Actie] - €100 Gratis Transactietegoed bij DEGIRO

Beleggen in DEGIRO kernselectie?

Zelf beleg ik al een tijdje in ETF’s van de kernselectie. Ik koop elke maand kosteloos VWRL ETF’s. Zo heb ik minimale kosten met toch een goede wereldwijde spreiding. Je kunt al beginnen met beleggen met de kleinste bedragen. Maak een gratis account aan via officiële website van DEGIRO.

Veelgestelde vragen

De kernselectie van DEGIRO is een selectie van bepaalde trackers/ETF’s. Deze zijn eenmalig per kalendermaand gratis aan te schaffen.

In de kernselectie van DEGIRO kun je één keer per kalendermaand ETF’s aanschaffen zonder transactiekosten.

In de kernselectie van DEGIRO zitten ongeveer 200 trackers/ETF’s. Deze zijn allemaal in de euro valuta en staan op de Euronext Amsterdam, de Xetra en de Euronext Paris.

Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

4.6/5 - (8 stemmen)
Andere interessante artikelen
DEGIRO kosten
Brokers
Kosten DEGIRO

Kosten zijn van groot belang bij beleggen. Kosten reduceren immers het rendement. In dit artikel zetten we alle kosten van DEGIRO overzichtelijk onder elkaar. Zo weet jij

Lees meer »