Bitvavo review: betrouwbaarheid en ervaring
Home > Review > Bitvavo Review 2022: betrouwbaarheid en ervaring

Bitvavo Review 2022: betrouwbaarheid en ervaring

Leestijd: 4 minuten

Beleggen in crypto’s wordt steeds populairder en de kans is groot dat jij ook crypto wilt kopen. Bitvavo is een van de snelst groeiende handelsplatformen waar beleggers crypto’s kunnen kopen en verkopen. De crypto broker is opgericht in 2018 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de grotere spelers in de cryptocurrencymarkt.

Bitvavo staat bekend als de goedkoopste broker en exchange van Nederland en telt inmiddels enkele honderdduizenden gebruikers. Het aanbod van Bitvavo telt inmiddels meer dan 150 cryptocurrencies en dit wordt continu uitgebreid. Maar is Bitvavo daadwerkelijk een betrouwbare broker? Hoe zit het met de kosten en is Bitvavo een geschikte broker om mee te beleggen in cryptocurrencies? Al deze vragen worden beantwoord in deze review over Bitvavo.

Is Bitvavo betrouwbaar?

Betrouwbaarheid is een van de belangrijkste aspecten binnen deze review over Bitvavo. Het is vanzelfsprekend van groot belang dat je gelden veilig zijn op het beleggingsplatform. Om alvast met de deur in huis te vallen: naar mijn idee is Bitvavo zeker betrouwbaar. Mijn conclusie is gebaseerd op de volgende zaken:

Veilig geld storten en opnemen met Bitvavo

Het geld dat je overmaakt op je Bitvavo-account wordt gestort op de rekening van een aparte stichting genaamd Stichting Bitvavo Payments. Dit houdt in dat het geld op je account altijd veilig is in het geval dat Bitvavo failliet zou gaan. Dit is natuurlijk een worst-case scenario, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden. Ook het geld dat Bitvavo nu beheert, is veilig opgeslagen in cold-storage. Hierdoor is het extreem moeilijk voor hackers om dit geld buit te maken. Bovendien zijn er meerdere handtekeningen nodig om beschikking tot deze liquide middelen te krijgen. De kans op een cyberaanval is daarmee relatief klein. Daarbij is Bitvavo gevestigd in Nederland, waardoor het aan de strikte richtlijnen van de AFM en AML moet voldoen.

Interne betrouwbaarheid Bitvavo

Van een intern perspectief is Bitvavo ook uitermate betrouwbaar. Alle werknemers worden gescreend, er wordt een background check gepleegd en het hebben een verklaring omtrent goed gedrag is vereist. Hierdoor is de kans erg klein dat er intern een persoon met kwade bedoelingen veel macht krijgt.

Tweefactorauthenticatie Bitvavo

Wat betreft accountbeveiliging biedt Bitvavo ook veel handige opties aan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen. Op deze manier hebben hackers niet meer genoeg aan een wachtwoord alleen, maar hebben ze ook toegang tot je SMS nodig.

Verder kun je gebruikmaken van IP-beheer en antiphishingbescherming. IP-beheer zorgt ervoor dat indien er een apparaat inlogt vanuit een onbekend IP-adres, er automatisch een bevestigingsmail naar je wordt gestuurd. Deze mail bevat een verzoek waarin je de poging tot inloggen kan toestaan of afwijzen.

Antiphishingbescherming is een mogelijkheid om een persoonlijke code in te stellen. Deze code wordt dan gebruikt in alle mailing die Bitvavo naar je stuurt. Op deze manier weet je of een e-mail daadwerkelijk door Bitvavo is gestuurd of dat er hackers achter zitten. Zo voorkom je dat je op verkeerde e-mails klikt en je zo toegang tot je account verliest.

Bitvavo kosten

Bitvavo staat bekend om een van de goedkoopste brokers in Nederland te zijn. Maar is dit ook daadwerkelijk zo en hoe laag zijn de kosten dan eigenlijk? Bij Bitvavo betaal je per transactie maximaal 0.25% aan transactiekosten. Dit percentage wordt steeds lager naarmate je meer geld belegd. Het volume (de waarde van één transactie) wordt gebaseerd op de afgelopen dertig dagen en wordt iedere 24 uur vernieuwd. In de tabel hieronder zijn de verschillende tarieven bij diverse volumes te zien.

VolumeTransactiekosten
€0+0.25%
€100.000+0.20%
€250.000+0.16%
€500.0000.12%
€1.000.000+0.10%
Transactiekosten Bitvavo

Verschillende crypto brokers brengen extreem hoge tarieven in rekening. Vooral als het gaat om kleine bedragen. Bij BTCDirect, een concurrent van Bitvavo, betaal je maar liefst 2% aan fees wanneer je Bitcoin koopt. Bij een verkooptransactie is dit 1%. Voor andere cryptocurrencies betalen beleggers bij een aankooptransactie 3% en bij een verkooptransactie 2%. De standaard fee bij Bitcoin Meester, een andere crypto broker, bedraagt 1%. Ook hier geldt: hoe meer volume, hoe lager de transactiekosten. Toch betalen beleggers voor transacties onder de €25.000 nog steeds ruim 0.5%. Bijna twee keer zoveel vergeleken met Bitvavo. Als we Bitvavo vergelijken met haar concurrenten, dan lijkt de reputatie als goedkoopste broker van Nederland wel terecht.

Wat is staking en is het rendabel via Bitvavo?

Bitvavo biedt beleggers de optie aan om de crypto’s die ze bezitten te staken. Het staken van je cryptocurrency kun je vergelijken met het vastzetten van geld op een spaarrekening. Je ontvangt dan interest, omdat je je kapitaal voor een periode hebt vastgezet. De verdiende rente ontvang je overigens in crypto en niet in euro’s of dollars.

Via Bitvavo is het dus ook mogelijk om te staken en hiermee rente over je crypto te verdienen. Hoeveel rente beleggers daadwerkelijk kunnen ontvangen, is afhankelijk van welke cryptocurrencies er in bezit zijn. Hieronder zijn de renteopbrengsten voor de populairste coins in een tabel weergegeven.

CryptomuntOpbrengst
Bitcoin0.77%
Ethereum1.01%
USD Coin6.10%
Chainlink0.49%
Litecoin1.04%
Cardano5.00%
Tether6.10%
Bitcoin Cash1.02%
Waves5.50%
VeChain0.49%
Dai6.10%
Rente opbrengsten staking Bitvavo

De rentevergoedingen worden iedere maandag bijgeschreven op je Bitvavo-account. Het voordeel hiervan is dat je deze nieuwe coins meteen kan gebruiken om opnieuw te staken. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het rente-op-rente effect. Hoewel het staken bij Bitvavo een handige en lucratieve functionaliteit is, zijn er partijen die aanzienlijk hogere staking-opbrengsten aanbieden.

Voorbeelden hiervan zijn Celsius Network en BlockFi. Deze ondernemingen betalen voor het staken van Bitcoin respectievelijk 6.2% en 4.5%. Dit is een stuk hoger dan de 0.77% die Bitvavo aanbiedt. Naar mijn mening is Bitvavo daarom niet de beste keuze als het gaat om het staken van crypto.

Mijn ervaring met Bitvavo

Naar mijn mening is Bitvavo een zeer geschikte broker voor veel beleggers. Ikzelf gebruik het platform al bijna twee jaar en ik heb er nog geen problemen mee gehad. De lage kosten zijn voor mij echt de doorslaggevende factor met betrekking tot het gebruik van Bitvavo. Deze lage kosten beperken echter niet de klantervaring, wat je wel vaak terugziet bij andere low-cost brokers. Bitvavo blijft haar platform en functionaliteiten ontwikkelen en zet haar klanten doorgaans altijd op de eerste plek. Om deze redenen blijf ik in de toekomst mijn crypto’s aanschaffen via Bitvavo.

Eerste €1000 gratis handelen bij Bitvavo

Het staken van crypto doe ik echter niet via Bitvavo. Hiervoor gebruik ik Celsius Network. Dit vanwege de significant hogere vergoedingen en de bonussen die Celsius periodiek aanbiedt.

4.7/5 - (3 stemmen)
Andere interessante artikelen